Imprimeix

Sortida Cambres d'Ase 2012

el .

Sortida hivernal a Cambres d’Ase

Corredor Vermicelle. Circ de Cambres d’Ase a la Cerdanya francesa.

Arribats a Puigcerdà i passat Bourg Madame, seguim per la N-116 fins a la Cabanassa, on prenem el trencall a Sant Pere dels Forcats. Travessem el conjunt d’aquesta població i aparquem a l’estació d’esquí (1.685 m).

Comencem pujant per una pista d’esquí fins al Pla de Cambres d’Ase (1.939 m) i continuem amunt, propers al telesquí del Prat, fins al seu final. Tot seguit s’entra a bosc remuntant una mena de fondal, entre un caos rocós a la dreta i els vessants de la muntanya a l’esquerra, intuint el camí d’estiu sota la neu i fent cas d’una traça oberta. En superar una forta graonada sortim del bosc, en tant se’ns mostra en tota la seva grandiositat el feréstec i obac circ de Cambres d’Ase, solcat d’esperons i corredors. Decidim plantar la tenda a la ratlla dels 2.325 metres quan el sol fa poc ha deixat l’indret i el fred ja es fa notar força. Amb tot, a les 19 hores ens enquibim a la tenda per no sortir-ne fins a les 7 del matí d’un dia ras, amb una temperatura de -12º, mentre el fogonet s’esforça per oferir-nos quelcom de calent abans de posar-nos en marxa.

    

Amb un fred ben viu, enfilem amb neu fonda cap a la base del corredor Vermicelle, i sort en tenim de la traça feta ahir per unes cordades. Ens equipem i comencem a pujar amb una neu dura que ens deixa progressar amb comoditat i assolim la carena sense entrebancs, al no trobar cornisa al capdamunt. Han estat uns 270 metres amb un pendent final d’uns 55º. Un cop dalt ens queda a la dreta a escassa distancia el cim de Cambres d’Ase Occidental (2.711 m).

    

Ara tirem carena enllà de flanc en sentit oposat (SE) fins arribar al collet on desemboca la gran canal central del circ que normalment s’utilitza com a via de descens. Perllonguem la carena anant per un terreny mixt on cal posar atenció i assolim la creu que guarneix el cim principal de Cambres d’Ase (2.750 m).

Gaudim d’una vista espectacular, amb la profunda vall d’Eina en primer terme i més enllà la divisòria fins al Puigmal. Es hora de tornar sobre les nostres passes i baixar per la canal central. Anem descendint amb atenció la pendent que arriba als 45º, en direcció a la tenda on hem pernoctat, que ara si que li toca el sol. Un cop hi arribem, desmuntem i cap avall desfent la mateixa ruta.

Fc. Xavier Gregori

Rafael Morillas

Zisko Rodríguez